Menü Bezárás

ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

Kedvezményezett: Szomolya Község Önkormányzata
Projekt címe: Szomolya, Szakáld és Kistokaj települések energetikai fejlesztése
Támogatás összege: 96.354.121. millió forint
Támogatás intenzitása: 100%
A projekt fizikai zárása: 2023.12.15.
Projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-16-BO1-2020-00150

Projekt bemutatása

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) stratégiai célja az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez, az intézkedés átfogó célja az önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése.

A megvalósult beruházás során a projektben részt vevő Önkormányzatok tulajdonában álló, összesen 3 db önálló energetikai rendszerrel rendelkező épület energetikai korszerűsítése valósult meg konzorciumi együttműködés keretén belül. Energetikai korszerűsítésre került:

 

  • Kistokaj Polgármesteri Hivatal 3553 Kistokaj Széchenyi István utca 51
  • Szakáld, Művelődési Ház 3596 Szakáld Aradi utca 4
  • Szomolya, Polgármesteri Hivatal 3411 Szomolya Szabadság tér 1

 

A pályázat keretén belül az itt felsorolt épületek külső határoló szerkezeteinek korszerűsítése (utólagos homlokzati és födém hőszigetelés, nyílászárók cseréje vagy korszerűsítése), fűtési, használati melegvíz rendszerek korszerűsítése valósult meg. Szomolya és Szakáld épületein napelemes rendszerek telepítésével lett biztosítva a megújuló energia használata, a környezetterhelés csökkentése.

A hamarosan megkezdődő fejlesztéssel a projektben részt vevő Önkormányzatok hozzájárulnak az épületek gazdaságosabbfenntartásához, egységes településkép létrehozásához, a település lakossága szempontjából egy élhetőbb környezet kialakításához, valamint azérintett épületekben lévő szolgáltatások színvonalának emeléséhez. Mivel az épületek a nagyközönség számára látogathatóak, ez nagy mértékben elősegíti a szemléletformálást, a műszaki információk, tapasztalatok terjesztését, mely szintén a program egyik feladata.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg.